Plaats onder de zon: waarom zonnebaden nuttig zijn voor het lichaam en voor de ziel

Plaats onder de zon: waarom zonnebaden nuttig zijn voor het lichaam en voor de ziel

De zon is een archetype dat bekend is bij alle culturen. En nergens is dit symbool verbonden met het negatieve, het is altijd goed, leven, goed. In een minder wereldwijde context – goede gezondheid en goede gezondheid. Inderdaad, om onder hete stralen te gaan liggen, is nuttig voor zowel het lichaam als de ziel.

Ik ben de zon! – velen zouden dat kunnen zeggen. “Meer dan wat dan ook van wentelen op het strand,” geeft de 32-jarige Anna toe. “Ik weet dat het een risico is om verschillende nieuwe rimpels te krijgen, maar ik kan mezelf niet ontnemen van het plezier van roet onder hete stralen”.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen: niet iedereen houdt van de zon. “Het felle licht kan sommige ziekten irriteren, zoals depressie, alcoholisme, organische hersenletsels,” zei de psychotherapeut Natalya Bublik.

– maar het is absoluut handig. De stralen van de zon beïnvloeden het netvlies en activeren de hypofyse die verantwoordelijk is voor de productie van hormonen die we nodig hebben, inclusief de “hormonen van geluk” van endorfines.

Ik ben al mijn patiënten, klagen over depressie, vermoeidheid, onwil om te communiceren, ik raad je aan om minstens tien dagen per jaar op zee door te brengen “.

De zon maakt de receptoren op de huid ontwaakt en vult ons met energie, en activeert ook lichamelijke gevoeligheid. Dit heeft ook een positief effect op interpersoonlijke relaties: we krijgen een extra kans om te openen voor een ander, terwijl de kou aanmoedigt om te sluiten.

Om deze reden is het in het warme seizoen gemakkelijker voor ons om nieuwe contacten aan te gaan, vrienden te maken.

Word krachtiger

Zonlicht beïnvloedt ons op een dubbele manier: het kalmeert, maar verhoogt tegelijkertijd de prestaties. “Wij, mensen, zijn zonnedieren, dat wil zeggen georiënteerd in de zon,” is de medisch psycholoog Andrei Chetverikov overtuigd. – We zijn evolutionair aangepast aan het overdag bestaan.

Nacht – de tijd van roofdieren, koud, gevaar, angst. En het uiterlijk van de zon is een signaal voor angst “. Een gevoel van veiligheid dat zonlicht brengt, is bijna iedereen bekend sinds zijn jeugd, wanneer ochtendvergrendelijke nacht angsten.

Maar sommigen voelen dit vooral sterk: “Ik heb een bipolaire stoornis, en ik neem regelmatig pillen. In de zomer benader ik echter vaker remissie en verlaag ik de dosis, ”zegt de 36-jarige Muscovite Eugene.

En het gebrek aan licht neemt helderheid uit gevoelens, maakt ons meer pessimistisch en alsof je bindt, ook al is het niet de tijd om te slapen. “Wanneer er zes maanden een polaire nacht komt, klagen velen over remmende, onwil om iets te doen”, zegt Svetlana, een inwoner van Naryan-Marie.

– En ik voel het ook op mezelf: gewoon om uit bed te komen, moet ik een sterke poging doen “. Het is niet verwonderlijk dat de voorouders van de huidige noorderlingen, de oude Nenets, de parochie van de lente vierden als de hoofdvakantie.

Ze hoopten dat toen de eerste straal van de zon verscheen vanwege de horizon na een lange periode van duisternis, een hoge heuvel beklommen en zich heftig verheugden toen de verre rand van de toendra eindelijk het ochtendgloren verlichtte.

Verwarm de ziel

Maar de inwoners van moderne steden brengen minder tijd door in de open lucht en meer en meer – in kunstmatige verlichting.

“Het verminderen van insolatie beïnvloedt ons negatief”, zegt Andrey Chetverikov. – Er zijn veel factoren: bijvoorbeeld een vermindering van de productie van vitamine D, die een grote rol speelt in immuunprocessen en bovendien de absorptie van magnesium door het lichaam beïnvloedt.

En het tekort aan magnesium leidt tot chronische vermoeidheid, verhoogde angst en slapeloosheid. De zon en het bijbehorende dagelijkse ritme beïnvloeden ook de synthese van melatonine: dit hormoon is op zijn beurt betrokken bij de synthese van serotonine, waarvan onze activiteit afhangt, inclusief seksuele.

Bovendien stelt zonlicht in principe menselijke activiteitscycli in, stelt het ritme in. Het leidende sensorische systeem is visie, we hebben licht nodig om in de ruimte te navigeren, te studeren, te creëren, te handelen.

Licht tekort remt het zenuwstelsel, zet het om in “slaapregime”. In de noordelijke landen en regio’s bestaat zelfs het concept van “winterdepressie”.

Dus St. Petersburg wordt niet per ongeluk de meest trieste stad Rusland genoemd: de hemel is er maximaal 62 dagen per jaar duidelijk. Maar zelfs in Moskou Sunny Days ongeveer 60. Klein! Kinderdichter Henry Sapgir schreef zelfs zo:

Een saaie regen stroomt.
Chizh viel in slaap op de paal.
Ik zal de zon trekken en op het raam lijmen.
Laat het op het raam schijnen en jij en ik!

We missen de zon als dat niet is. Maar nadat we tijdens de vakantie zijn gebogen, misbruiken we ze soms.

Zorg voor de huid

Vrouwen weten: zonnebaden, het is belangrijk om het niet te overdrijven. Een brandwond is niet alleen lelijk en pijnlijk, maar leidt ook tot een daling van de huidskleur en daarom rimpels. Bovendien is er een versie dat zonlicht DNA kan beschadigen en zelfs de kansen op kanker kan vergroten.

“Ik hou van de zon, maar de arts zegt dat ik een hoog risico heb op borstkanker. Ik kon de zonnebaden echter niet volledig verlaten, hoewel ik ze nu met voorzichtigheid accepteer. Beetje bij beetje, anders zal het verlangen me bijten ‘, zegt de 34-jarige Lyudmila van Samara.

Wetenschappers dringen er bij u op aan voorzichtig te zijn, genieten van de zonnestralen. Volgens sommige rapporten verhoogt het effect van ultraviolette straling het risico op melanoom. Maar niet iedereen het hiermee eens.

Professor Michael Kholik van de Higher School of Medicine in Boston gelooft dat Zagar daarentegen niet alleen het risico op melanoom en andere neoplasmata van de huid niet verhoogt, maar ook nuttig is door de productie van vitamine D in het lichaam.

Daarom adviseert Michael Holik om zijn armen en benen minstens twee tot drie keer per week zijn armen en benen op de zon te zetten, zodat er geen barrières zijn tussen de huid en stralen.

Het is het beste om dit ‘s middags te doen, wanneer de stralen van ultraviolette straling door de ozonlaag gaan en de concentratie van vitamine D, die zich ophoopt in onderhuids vet, is maximaal. Als gevolg hiervan zul je zelfs in de winter niet lijden aan een gebrek aan deze vitamine.

Vermijd gevaar

Hoe u alle mogelijke voordelen van zonlicht kunt krijgen, tegelijkertijd het risico vermijden? Het antwoord is eenvoudig: om geleidelijk te zonnebaden, breng je de hele dag niet door onder de zon, maar om de huid aan de zon te wennen, niet te vergeten om eerst een speciale crème te gebruiken, een beschermingscoëfficiënt te kiezen die overeenkomt met het type huid en zijn toestand op dit moment op dit moment.

De rechte stralen van de zon zijn het meest agressief van 11 tot 15 uur. Tijdens deze periode moeten noorderlingen met een delicate huid niet meer dan 15-20 minuten op het strand blijven. En het kopen van een mooie kleur is ‘s ochtends en avonduren veiliger.

Een andere niet -voordrijvende dreiging is het weerspiegelen van oppervlakken: ze vergroten het effect van zonlicht op de huid. Dit geldt ook voor waterlichamen: water reflecteert licht, dus tijdens het zwemmen zonnebaden sterker.

Over het algemeen zou u in de eerste dagen van vakantie niet lang op het strand moeten zijn. Dan zal de huid de toon niet verliezen, en de cellen van de epidermis, upgraden, zullen elastischer en gezonder worden.

Strand als behandeling

Heliotherapie is gebaseerd op de gunstige eigenschappen van zonlicht.

De methode is sinds de oudheid bekend, het combineert de invloed van schone zee -lucht en zon en brengt zichtbare resultaten met zich mee. Het werd actief gebruikt in de Sovjet -geneeskunde, toen apotheken aan zeekust enorm werden gebouwd, verloor hij niet de relevantie en nu.

Heliotherapie elimineert congestie in het lichaam, kalmeert het zenuwstelsel, behandelt huidziekten (bijvoorbeeld acne, eczeem en psoriasis), versnelt de genezing van wonden en versterkt de spieren, stelt een goede werking van de luchtwegen, vestigt.

Degenen die gewoon op vakantie gaan op zee, en niet in een speciaal uitgerust sanatorium, kunnen zelf heliotherapie oefenen. Het eerste deel ervan – zonnebaden op de kust. Het is raadzaam om dit in de minst hete uren van de dag te doen om de huid te redden.

Het tweede deel is ademend. “Het moet diep zijn zodat de lucht de longen vult”, legt de medische psycholoog Andrei Chetverikov uit. – leg de telefoons opzij en kijk naar het water. Het vertraagt ​​lange -golfstraling, absorbeert voornamelijk rode kleuren en laat blauw achter.

Deze kleur is een extra effect van kleurtherapie, die ook het zenuwstelsel beïnvloedt en ontspant. De spieren ontspannen ook en er is een kans om spierklemmen te verwijderen die bij neurose horen. Ik raad een strandvakantie aan voor de behandeling van het Hoe de potentie thuis te verhogen zenuwstelsel “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Categories